Poruka greške

 • Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? u include_once() (red 1369 od /kunden/355211_36119/rp-hosting/1025/14/ruebsam.de/includes/bootstrap.inc).
 • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u menu_set_active_trail() (red 2405 od /kunden/355211_36119/rp-hosting/1025/14/ruebsam.de/includes/menu.inc).

Dojmovi

Zaštita podataka

  Izjava o zaštiti podataka

 1. Odgovorna služba i povjerenik preduzeća za zaštitu podataka

Ova informacija u vezi sa zaštitom podataka važi za obradu podataka koju vrši: odgovorna služba: R+S Group d.o.o. (u daljem tekstu: R+S), Mirka Turčinovića 4a, 35000 Slavonski Brod, e‐mail: jobs.hr@rs-ag.net, telefon: +381 (0)661 500 80 693.

Našeg povjerenika za zaštitu podataka možete kontaktirati  na tajana.galovic@rs-ag.net

2.Prikupljanje i spremanje osobnih podataka, kao i način i svrha njihovo uporaba

 1. Internet stranica

Prilikom pozivanja naše internet stranice www.rs‐ag.hr internet‐pretraživač, koji je u upotrebi na Vašem uređaju, automatski šalje informacije serveru na kojem se nalazi naša internet stranica. Ove informacije se privremeno spremaju u tzv. logfile‐u. Pri tome se i nezavisno od Vas registriraju i spremaju sljedeće informacije sve do trenutka njihovog automatskog brisanja:

 • IP‐adresa računala sa kojeg je izvršen upit,
 • datum i vrijeme upita,
 • naziv i URL pozvane datoteke,
 • web‐stranica  sa koje je upit  izvršen (referentni URL),
 • korišteni  pretraživač i eventualno operativni sustav Vašeg računala, kao i naziv Vašeg provajdera koji je omogućio pristup.

Navedene podatke obrađujemo u sledeće svrhe:

 • osiguravanje neometanog uspostavljanja veze sa internet stranicom,
 • osiguravanje lakog korištenja naše internet stranice,
 • analiziranje sigurnosti i stabilnosti sustava, kao i
 • u druge administrativne svrhe.

Pravna osnova za obradu podataka predstavlja član 6. stavka 1. redak 1. slovo f. Osnovnog zakona o zaštiti podataka. Naš opravdani interes proizilazi iz gore navede svrhe prikupljanja  podataka. Ni u kom slučaju ne koristimo prikupljene podatke kako bismo izvlačili zaključke vezane za Vašu ličnost. Pored toga prilikom posjete naše internet stranice koristimo "kolačiće" kao i uslužne programe za analizu. Detaljnija objašnjenja u vezi sa ovim sadržana su pod br. 4. i 5. ove Izjave o zaštiti podataka.

 1. Bilteni (newsleter)

Ukoliko ste u skladu s čl. 6. stav 1. redak 1. slovo a. Osnovnog zakona o zaš podataka dali svoju  suglasnost, koristit ćemo Vašu e‐mail adresu za redovno slanje našeg biltena. Za slanje biltena dovoljno je dostavljanje samo jedne e‐mail adrese. Odjava je moguća u svakom trenutku, npr. putem linka na kraju svakog biltena. Alternativno možete obavjest o svojoj namjeri odjaviti u svakom trenutku tako da nam pošaljete elektronskom poštom na adresu kontakt@rs-ag.net (odgovorno lice za slanje biltena).

 1. Formular za kontakt

Kod pitanja bilo koje vrste nudimo Vam mogućnost da nas kontatirate putem formulara, koji je dostupan na internet stranici. Pri tome je neophodno da navedete  važeću e‐mail  adresu kako bismo znali tko nam je dostavio upit i kako bismo mogli na njega odgovoriti. Drugi podaci se daju na dobrovoljnoj osnovi. Obrada podataka u svrhu uspostavljanja kontakta sa nama vrši se u skladu s čl. 6. točka 1. redak 1. slovo a. Osnovnog zakona o zaštiti podataka na temelju Vaše dobrovoljne suglasnosti . Lični podaci, koje prikupimo tokom korišćenja formulara za ostvarivanje kontakta, bri šu se nakon rešavanja Vašeg upita.

3.Prosleđivanje Vaših podataka

Vaši podaci se ne prosleđuju trećim licima u druge svrhe osim onih koje su navedene u daljem tekstu. Vaše lične podatke dostavljamo tre ćim licima samo ako:

 • ste za to dali svoju suglasnost u skladu čl. 6. točka 1. red 1. slovo a. Osnovnog zakona o zaštite  podataka;
 • je prosljeđivanje podataka u skladu čl. 6. točka 1. red 1. slovo c. Osnovnog zakona o zaštiti   podataka neophodno u svrhu isticanja, ostvarivanja ili očuvanja prava i ukoliko ne postoji osnova za pretpostavku da bi trebalo štiti Vaš interes ne prosljeđivanjem Vaših osobnih  podataka;
 • za prosleđivanje podataka postoji obaveza u skladu čl. 6. točka 1. red 1. slovo c. Osnovnog zakona o zaštiti podataka, kao i
 • ako je to zakonom dozvoljeno i ako je to u skladu čl. 6.  točka  1. red  1. slovo b.

Osnovnog zakona o zaštiti podataka neophodno za realizaciju ugovornih odnosa sa Vama.

4.Kolačići

Na našoj internet stranici koristimo kolačiće. Riječ je o malim datotekama koje Vaš pretraživač automatski generira i koje se sprema na uređaju koji koristite (laptop, tablet,  pametni telefon ili sl.) uvijek kada posjetitete našu stranicu. Kolačići ne uzrokuju bilo kakvu štetu na Vašem uređaju, oni ne sadrže viruse, trojance ili bilo koji drugi vid štetnog softvera. U kolačićima se skladište informacije koje proizlaze iz specifičnosti korištenog uređaja. To međutim ne znači da na taj način stičemo neposredna saznanja o Vašem identitetu. Upotreba kolačića služi sa jedne strane u svrhu boljeg kreiranja korištenja naše ponude za Vas. Tako, na primer, koristimo tzv. kolačiće za sesije kako bismo prepoznali da ste pojedine stranice naše internet prezentacije posjećivali i ranije. Osim toga u cilju optimizacije korisničkog komfora koristimo privremene kolačiće koji se na Vašem uređaju spremaju tokom određenog, prethodno definiranog vremenskog perioda. Kada ponovo posjetite našu stranicu kako biste koristili naše usluge, automatski se prepoznaje da ste već bili na našoj stranici i koje ste podatke i podešavanja unosili kako ne bi bilo potrebe da ih ponovo unosite. Sa druge strane, pak, koristimo kolačiće kako bismo statistički obradili  način  korišćenja  naše  internet  stranice  i  kako  bismo  na optimalan način analizirali našu ponudu za Vas (vidi br. 5). Ovi kolačići nam omogućavaju da prilikom  ponovne  posjete  našoj  stranici  automatski  prepoznajemo  da  ste  već  pozivali  našu stranicu. Ovi  kolačići se brišu automatski po isteku prethodno definiranog vremenskog perioda. Podaci, obrađeni pomoću kolačića, su neophodni u svrhu očuvanja naših opravdanih interesa, kao i interesa trećih lica u smislu čl. 6. točka 1. red 1. slovo f. Osnovnog zakona o zaštiti podataka. Najveći broj internet pretraživača automatski prihvaća kolačiće. Međutim, Vi možete konfigurirati svoj pretraživač tako da se na Vašem računalu ne spremaju kolačići ili da se uvijek prije memoriranja kolačića pojavi odgovarajuća obavijest. Potpuno deaktiviranje kolačića može, međutim, dovesti do toga da ne možete koristiti  sve  funkcije  naše internet stranice.

5.Alatke za analizu

a) Alatke za praćenje aktivnosti

Mjere za praćenje aktivnosti , koje su navedene u daljem tekstu i koje primenjujemo, provode se na osnovu čl. 6. točka 1. red 1. slovo f. Osnovnog zakona o zaštiti podataka. Korištenjem mjera za praćenje aktivnos želimo osigurati kreiranje naše internet stranice prema iskazanim potrebama, kao i njeno stalno optimiranje. Sa druge strane, pak, primenjujemo mjere za praćenje aktivnos kako bismo statistički obradili korištenje naše internet stranice i kao bismo ga analizirali u svrhu optimiranja naše ponude za Vas. Ovi interesi se smatraju opravdanim u smislu gore navedenog propisa. Svrha korištenja podataka i kategorije podataka navedeni su u odgovar ajućim alatima za praćenje aktivnosti .

I)Google Analytics

U cilju kreiranja naših stranica shodno Vašim potrebama, kao i u cilju njihovog kontinuiranog optimiranja  koristimo Google Analytics, uslužni program za analizu interneta kompanije Google Inc. https://www.google.de/intl/de/about/) (1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043, USA; u daljem tekstu "Google"). U tu svrhu se kreiraju korisnički profili pod pseudonimima i koriste se kolačići (vidi pod br. 4). Putem kolačića kreirane informacije o Vašem korištenju ove internet stranice, kao što su

 • p / verzija pretraživača;
 • korišteni operativni sustav;
 • referentni URL (prethodno posjećena stranica);
 • naziv host‐a računa sa kojeg se vrši pristup (IP adresa);
 • vrijeme upita servera;

proslijeđuju se na jedan od Google‐ovih servera u Sjedinjenim Američkim Državama i tamo se spremaju. Informacije se koriste kako bi se analiziralo korištenje internet stranice, kako bi se sačinili izveštaji o aktivnostima internet stranice i kako bi se pružile dodatne usluge povezane sa korištenjem internet stranice i upotrebe interneta u svrhu istraživanja tržišta i kreiranja ovih internet stranica shodno iskazanim potrebama. Ujedno se ove informacije eventualno prosleđuju trećim licima ukoliko je to zakonom propisano, ili ako treća lica vrše obradu ovih podataka prema danom nalogu.  Ni u kojem  slučaju se Vaša IP  adresa ne povezuje sa drugim podacima Google‐a. IP adrese se anonimiziraju tako da njihovo povezivanje sa pojedincima nije moguće (IP maskiranje). Instalaciju kolačića možete spriječiti tako što ćete izvršiti odgovarajuća podešavanja softvera za pretraživanje interneta; ukazujemo, međutim, na činjenicu da u tom slučaju eventualno neće bi moguće da se u punom obujmu koriste sve funkcije konkretne internet stranice. Pored toga imate mogućnost da spriječite registriranje podataka prikupljenih pomoću kolačića, a koji se odnose na Vaše korištenje internet stranice (uključujući i Vašu IP adresu), kao i njihovu obradu od strane Google‐a, i to tako što ćete skinuti  i instalirati dodatak za internet pretraživač (https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=de). Kao alternativu instaliranju dodatka, a posebno kod pretraživača na mobilnim uređajima, možete dodatno spriječiti prikupljanje podataka putem Google Analytics klikom na navedeni link. Time se postavlja Opt‐out‐kolačić koji sprečava buduće registriranje Vaših podataka prilikom posjete ove internet stranice. Opt‐out‐kolačić važi samo u datom pretraživaču i samo za našu internet stranicu, a memoriše se na Vašem uređaju. Ako izbrišete kolačiće na Vašem pretraživaču, potrebno je da ponovo postavite Opt‐out‐kolačić. Dodatne informacije u vezi sa zaštitom podataka prilikom upotrebe Google Analytics‐a možete pronaći u odlomku pomoći programa Google Analytics (https://support.google.com/analy cs/answer/6004245?hl=de).

 1. Google Adwords Conversion Tracking

Kako bi prikupili  statističke podatke o korišćenju naše internet stranice i kako bi se podaci analizirali  u  svrhu  optimizacije  naše  internet  stranice  za  Vaše  potrebe,  koristimo  nadalje  i Google Conversion  Tracking. Pri tome  Google Adwords  na Vašem  računalu postavlja kolačić (vidi br. 4) ako ste našu stranicu posjtili preko neke od reklamnih poruka Google‐a. Važenje ovih  kolačića  ističe  nakon  30  dana  i  oni  ne  služe  za  osobnu  identifikaciju  korisnika.  Ukoliko korisnik posjeti   određene stranice internet prezentacije korisnika Adwords‐a, a važenje kolačića još nije isteklo, Google i korisnik njegovih usluga mogu prepoznati da je korisnik kliknuo na reklamu i da je preusmjeren na tu stranicu.

Svaki korisnik programa Adwords dobija drugačiji kolačić. Stoga se kolačići ne mogu pratiti  preko internet stranica korisnika programa Adwords. Podaci, prikupljeni pomoću Conversion ‐ kolačića služe sačinjavanju Conversion statistika za potrebe korisnika programa Adwords koji su se odlučili za uslugu Conversion‐Tracking. Korisnici programa Adwords dobivajaju podatke o ukupnom broju korisnika koji su kliknuli na njihovu reklamu i koji su preusmereni na neku od stranica koja sadrži Conversion‐TrackingTag. Oni, međutim, ne dobivjaju informacije pomoću kojih bi bilo moguće da se korisnici osobno identificiraju. Ukoliko ne želite da učestvujete u Tracking postupku, možete da odbijete postavljanje neophodnog kolačića ‐ npr. putem podešavanja pretraživača kojim se generalno deak vira opcija automatskog postavljanja kolačića. Isto tako imate mogućnost da deaktivirate kolačiće za Conversion‐Tracking tako što ćete Vaš pretraživač podesiti tako da se blokiraju kolačići sa stranice  www.googleadservices.com. Napomene Google‐a u vezi sa zaštitom podataka kod Conversion‐ Tracking‐a možete pronaći na stranici https://services.google.com/sitestats/de.html.

6.Plug‐in‐ovi za socijalne medije

Na  osnovu člana  6. točka 1. red 1.  slovo f Osnovnog zakona o zaštiti  podataka na našoj internet stranici koristimo plug‐in‐ove  društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram kako bipreko njih reklamirali naše preduzeće. Reklamna svrha koja se iza toga krije predstavlja opravdan interes u smislu Osnovnog zakona o zaštiti podataka. Odgovornost za rad u skladu sa odredbama zakona o zaštiti podataka treba osigurati odgovarajući osnivač mreže. Pomenute plug‐in‐ove smo povezali primenom tzv. "metode dva klika" kako bismo  na najbolji  mogući način zaštitili posjetitelje naše internet stranice.

a) Facebook

Na  našoj  stranici  koristimo  plug‐in‐ove  Facebook‐a  kako  bismo  personalizirvali  njihovo korištenje. U tu svrhu koristimo dugmiće "LIKE" ili "SHARE". Ovde je riječ o ponudi Facebook‐a. Ako pozovete neku od stranica naše internet prezentacije, koja sadrži jedan ovakav plug‐in, Vaš pretraživač uspostavlja direktnu vezu sa serverima Facebook‐a. Sadržaj plug‐in‐a Facebook direktno prenosi  do  Vašeg pretraživača, a ujedno ga  i  implementira u internet  stranicu. Ovakvim povezivanjem plug‐in‐a Facebook dobiva informaciju da je Vaš pretraživač posjetio odgovarajuću stranicu naše internet prezentacije, pa čak i u slučajevima kada ne posjedujete nalog  na  Facebook‐u  ili  kada  trenutno  niste  ulogirani  na  Facebook‐u.  Ovu  informaciju (uključujući i Vašu IP‐adresu) Vaš pretraživač direktno prosljeđuje serveru Facebook‐a u SAD‐u, gdje se ona i sprema. Ukoliko ste ulogirani na Facebook‐u, Facebook može posjetu našoj internet stranici odmah pripisati Vašem nalogu na Facebook‐u. U slučajevima kada ostvarite interakciju  sa  plug‐in‐ovima,  npr.  ako  pritisnete  dugme  "LIKE"  ili  "SHARE",  odgovarajuća informacija se također direktno prenosi do servera Facebook‐a i tamo se sprema. Informacije se pored toga objavljuju na Facebook‐u i prezentiraju se Vašim prijateljima na Facebook‐u. Ove informacije   Facebook   može  koristiti    za   potrebe   reklamiranja,   istraživanja   tržišta   i primjerenijeg kreiranja Facebook‐stranica. U tu svrhu Facebook pravi profile korisnika, njihovih interesa i relacija, npr. kako bi se analiziralo Vaše korištenje naše internet stranice u pogledu reklama koje se pojavljuju na Vašem Facebook nalogu, ali i kako bi se drugi korisnici Facebook‐a informirali o Vašim aktivnostima i kako bi se pružile i druge usluge povezane sa korišćenjem Facebook‐a. Ukoliko ne želite da Facebook podatke, prikupljene u vezi sa našom internet prezentacijom, poveže sa Vašim Facebook‐nalogom, neophodno je da se prije posjete našoj  internet  stranici  odjavite  sa  Facebook‐a.  Informacije  o  svrsi  i  obujmu  prikupljanja podataka, kao i o daljoj obradi i korištenju podataka od strane Facebook‐a, ali i o Vašim pravima  i  mogućnostima  podešavanja  u  cilju  zaštite  Vaše privatnosti ,  možete pronaći u uputstvima Facebook‐a za zaštitu podataka https://www.facebook.com/about/privacy/).

b.) Xing

Naša internet stranica koristi funkcije mreže XING. Usluge korištenja nuditi dioničko društvo XING AG, Dammtotstraße 29‐32, 20354 Hamburg, Nejmačka.

Pri svakom pozivanju neke od naših stranica, koja sadrži funkcije XING‐a, uspostavlja se veza sa serverima XING‐a. Koliko je nama poznato, tom prilikom se ne spremaju osobni podaci. Posebno se ne analiziraju IP adrese ili podaci o ponašanju korisnika.

Dodatne informacije u vezi sa zaštitom podataka i tipkiXING‐Share možete pronaći u Izjavi o zaštiti     podataka XING‐a na adresi:https://www.xing.com/apps/share?op=dataprotec on

  c.) Kununu

Na našoj internet stranici se koristi tipka socijalne mreže Kununu koju organira društvo Kununu GmbH, Fischhof 3 Top 7, A‐1010 Beč, Austrija. Ako pozovete našu internet stranicu na kojoj se nalazi ova tipka, Vaš pretraživač uspostavlja direktnu vezu sa serverima Kununu‐a. Sadržaj koji stoji iza toga Kununu direktno prosljeđuje do Vašeg pretraživača, a on ga implementira u internet stranicu.

Ukazujemo  Vam  na činjenicu da  nama  kao  autorima  ovih  stranica  Kununu  ne  dostavlja informacije o sadržaju dostavljenih podataka, kao i o njihovom korišćenju. Mi sa naše strane nemamo nikakvog utjcaja na obujam podataka koje Kanunu na ovaj način prikuplja. Informacije o svrsi i obujmu prikupljanja podataka, kao i o daljoj obradi i korišćenju podataka od strane Kununu‐a, ali i o Vašim pravima i mogućnostima podešavanja u cilju zaštite Vaše privatnosti , možete pronaći u uputstvima Kununu‐a za zaštitu podataka na: http://www.kununu.com/info/agb .  Ukoliko  ne  želite  da  Kununu  posjetu  našim  internet stranicama poveže sa Vašim Kununu‐nalogom, neophodno je da se prije posjete našoj internet stranici odjavite sa Vašeg Kununu‐naloga.

7.Prava korisnika Imate pravo:

 • da skadu čl. 15. Osnovnog zakona o zaštiti podataka zahtjevate da Vam se dostavi obavijest o Vašim osobnim podacima koje obrađujemo.  Posebno  možete  zahtjevati da Vam se dostavi informacija o svrsi obrade, kategoriji osobnih podataka, kategorijama lica kojima su dostavljeni ili će biti dostavljani Vaši osobni podaci, planiranom vremenskom periodu njihovog spremanja, postojanju prava na vršenje ispravke, brisanje, ograničavanje obrade ili na protivljenje, postojanju prava na žalbu, porijeklu Vaših podataka, ukoliko isti nisu prikupljeni kod nas, te  o   postojanju automatiziranog procesa odlučivanja uključujući i profiling i eventualno relevantne informacije o njihovim pojedinostima;
 • da u skladu čl. 16. Osnovnog zakona o zaštiti  podataka zahtjevate brzo ispravljanje netočnih ili dopunu Vaših osobnih podataka koji su kod nas spremljeni;
 • da u skladu čl. 17. Osnovnog zakona o zaštiti podataka zahtjevate brisanje  Vaših podataka, koji su kod nas spremljani, osim ukoliko njihova obrada nije neophodna u svrhu ostvarivanja prava na slobodu izražavanja i informiranja, u svrhu ispunjenja pravne obveze, iz razloga javnog interesa ili isticanja, ostvarivanja ili obrane prava;
 • da u skladu čl. 18. Osnovnog zakona o zaštiti podataka zahtjevate da se ograniči obrada Vaših osobnih podataka ukoliko osporavate točnost podataka, ukoliko je obrada ilegalna, ali Vi odbijate da se izvrši njihovo brisanje, a nama  podaci više nisu potrebni, ali su oni zato Vama neophodni za iskazivanje, ostvarivanje ili odbranu prava, ili ako  ste u skladu čl. 21. Osnovnog zakona o zaštiti podataka podnijeli  prigovor  protiv  njihove obrade;
 •  da Vam se u skladu čl. 20 Osnovnog zakona o zaštiti podataka Vaši osobnih podataka, koje ste nam stavili na raspolaganje, dostave  u strukturiranom, uobičajenom i strojno čitljivom formatu ili da zahtjevate da se isti  dostave nekom drugom odgovornom licu;
 • da u skladu čl. 7. točka 3. Osnovnog zakona o zaštiti podataka Vašu  jednom  izdanu suglasnost u svakom trenutku opozovete. To ima za posledicu da obradu podataka, koja je bila zasnovana na danoj suglasnosti, ubuduće više ne smijemo vršiti i
 • da u skladu čl. 77 Osnovnog zakona o zaštiti podataka uložite žalbu nekom od nadzornih organa. Po pravilu se stim u vezi možete obratiti nadležnom organu u Vašem mjestu  boravka ili sjedištu našeg preduzeća.

8.Pravo na prigovor

Ukoliko se Vaši osobni podaci obrađuju na osnovu postojanja opravdanih interesa u skladu čl. 6. točka 1. red 1. slovo f Osnovnog zakona o zaštiti podataka, imate pravo da u skladu čl. 21. Osnovnog zakona o zaštiti   podataka podnesete prigovor  protiv obrade Vaših osobnih podataka ako za to postoje razlozi koji proizilaze iz Vaše posebne situacije ili je prigovor usmjeren protiv direktnog reklamiranja. U ovom drugom slučaju imate generalno pravo prigovora koje moramo ispoštivati  i bez dostavljanja navoda o posebnoj situaciji. Ukoliko želite iskoristiti svoje pravo opoziva ili prigovora, dovoljno je da uputite  e‐mail  na  adresu:  Datenschutz@rs-ag.net (odgovorno lice internet stranice).

9.Sigurnost podataka

Prilikom pojseta našoj internet stranici koristimo široko rasprostranjeni SSL‐postupak (Secure Socket Layer) uz upotrebu maksimalnog stupnja enkripcije koji podržava Vaš pretraživač. Po pravilu je riječ o 256‐bitnoj enkripciji. U slučaju da Vaš pretraživač ne podržava 256‐bitnu enkripciju, koristimo umjesto nje 128‐bitnu v3 tehnologiju. Da li se za neku od stranica naše internet prezentacije koristi enkripcija, možete prepoznati po ključu, odn. simbolu katanca na donjoj statusnoj liniji Vašeg pretraživača. Mi inače koristimo prikladne tehničke i organizacijske mjere sigurnosti kako bi Vaše podatke zaštitili od slučajnih ili namernih manipulacija, delimičnog ili potpunog gubitka, uništenja ili neovlašćenog pristupa trećih lica. Naše sigurnosne mjere se neprekidno pobolj šavaju u skladu s tehnološkim razvoju.

10.Aktualnost i izmjene naše Izjave o zaštiti podataka

Ova Izjava o zaštiti  podataka je trenutno važeća sa stanjem u svibnju 2018. godine. Daljnjim razvojem naše internet stranice i naših ponuda ili zbog promenjenih zakonskih odredbi ili naloga službenih organa može nastati neophodnost da se ova Izjava o zaštiti podataka izmjeni. Trenutno aktualnu Izjavu o zaštiti podataka možete pozvati i odštampati u svakom trenutku na internet stranici https://www.rs-ag.hr/datenschutz